De 5 meest gevraagde PMO certificaten en opleidingen

Als Project Management Officer (PMO) werk je vaak bij grote organisaties of corporates. Hier krijg je meestal de mogelijkheid om intern verder te werken aan je carrière. En dat is natuurlijk fantastisch! Maar er zijn ook andere manieren om je kennis én CV een boost geven. Dit kan bijvoorbeeld door een PMO certificering te halen of je theoretische kennis uit te breiden met een externe PMO opleiding.

In dit artikel leggen wij uit welke certificeringen het meest gevraagd worden door onze klanten en hoe je deze kan halen. 

Waarom een PMO certificering

Er is nu eenmaal geen PMO HBO of WO-opleiding waarin je in een paar jaar opgeleid wordt tot volwaardige projectmanagement professional. Maar, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. En zo ook naar een succesvolle carrière als Project Management Officer. Sommige PMO’ers kiezen er daarom voor om hun ervaring en CV aan te vullen met een PMO certificering. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor.

1. Je komt professioneel en serieus over

Omdat er geen officiële meerjarige PMO opleiding is, is een PMO certificering of een PMO opleiding een goed begin (of een goede voortzetting) van je PMO carrière. Je laat zien dat je PMO en project management als een vak apart beschouwt en hier ook echt je beroep van maakt.

2. Je bouwt aan je CV

Wellicht zit je nu helemaal op je plek bij jouw bedrijf of klant, toch kan er altijd een tijd komen dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Als je een of meerdere PMO of Project Management certificaten op je CV hebt staan, is deze zoektocht vaak een stuk makkelijker. Je hebt met zo’n certificaat toch al snel een streepje voor op andere kandidaten, zeker aan het begin van het proces.

3. Je beschikt over up-to-date kennis

Als je recent nog een PMO certificering hebt gehaald, is het gelijk duidelijk dat je bekend bent met de laatste project management standaarden, methodes en technieken. Dit kan erg belangrijk zijn, zeker voor bedrijven die bijvoorbeeld midden in een transformatie proces zitten om meer agile te gaan werken.

Lees meer: Wat is een PMO

De 5 meest gevraagde certificeringen voor PMO’ers

Als organisaties op zoek gaan naar een Project Management Officer, zijn ze vaak op zoek naar een bepaalde zekerheid van ervaring en kunde. Natuurlijk zegt een Project Management of PMO certificering niet alles, het is zeker een goede indicatie van de ervaring van een kandidaat. Dit zijn de 5 meest gevraagde certificeringen voor PMO’ers.

1. PRINCE2

PRINCE2 is een van ’s werelds meest gebruikte projectmanagement methodes. PRINCE2 is ontwikkeld in 1989 door de overheid van het Verenigd Koninkrijk als standaard voor IT projectmanagement. De methode heette eerst PROMPT II, maar werd al snel veranderd in PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments). Deze methode heeft als voornaamste focus een project in te delen in kleinere stukken die goed te managen en te controleren zijn.

Naast dat de methode erg veel gebruikt wordt, bestaat er ook een certificering voor PRINCE2. Deze certificering bestaat van origine uit twee niveaus: Foundation en Practitioner. In Juni 2018 zijn hier twee certificaten bijgekomen: Agile Foundation en Agile Practitioner.

Je kan de PRINCE2 certificaten halen door een klassikale cursus te volgen, maar je kan ook een online cursus volgen. Het Foundation examen duurt 1 uur met meerkeuze vragen en het Practitioner duurt 2,5 uur en is een open boek examen met scenario’s en bijlagen.

Naast de PRINCE2 processen, thema’s en principes komt binnen PRINCE2 ook het Project Support Office aan bod. Vanuit PRINCE2 wordt een PMO of Project Support Office ingezet bij een organisatie waar meerdere projecten en programma’s draaien.

Het halen van het PRINCE2 certificaat is erg handig in elke fase van je PMO carrière. Hoewel PRINCE2 geen specifieke PMO opleiding is, wordt het wel vaak gevraagd door klanten. Het is daarom van grote waarde voor elke projectmanagement professional.

2. P3O

P3O lijkt op PRINCE2 maar kijkt naast projectmanagement ook naar management van portfolio’s, programma’s en project ondersteuning. De methode is ook ontwikkeld door de Britse overheid en focust zich op het strategisch niveau van een organisatie.

Het P3O Foundation examen bestaat uit 75 vragen en is een multiple-choice test. Je moet 50% van de vragen goed hebben om te slagen en het examen duurt 1 uur. Bij het foundation examen kijk je bijvoorbeeld naar hoe je rollen, verantwoordelijkheden en governance goed neer kan zetten binnen een portfolio of programma. Dit examen is handig voor project managers, PMO’ers en andere mensen die betrokken zijn bij het management van portfolio’s.

Het P3O Practitioner examen is net als bij PRINCE2 een open boek examen. Je hebt 4 vragen die elk 20 punten waard zijn en je moet 50% van de punten gescoord hebben. Het examen duurt 2,5 uur. Dit examen is handig als je op hoger niveau portfolio’s en programma’s gaat managen, of een PMO office neer gaat zetten. Je gaat echt kijken naar hoe je een portfolio of programma management office neer kan zetten en vormen naar de belangen van de organisatie.

Het P3O foundation examen is voor ieder niveau handig. Als je de ambitie hebt om een volgende stap in je PMO carrière te zetten is het P3O practitioner examen zeker aan te raden.

belangrijke PMO certificaten carriere projectbeheersing essentium
Het halen van een PMO certificaat is een goede investering in je carrière

3. IPMA

IPMA behoort misschien niet tot de grote namen in dit rijtje, maar is een PMO en project management certificering die steeds vaker door klanten wordt gevraagd. Het unieke aan deze certificering is dat IPMA gebaseerd is op competenties van een persoon, en niet alleen op theorie.

Voor PMO’ers en projectmedewerkers wordt meestal het IPMA-D certificaat gevraagd. Dit is een theoretisch examen en is na een cursus of zelfstudie relatief makkelijk te halen.

Voor meer ervaren projectmanagers is het mogelijk om het IPMA-C certificaat te halen. Voor dit certificaat moet je aantonen door middel van je project dossier dat je aan bepaalde eisen voldoet (grootte van projecten, mensen gemanaged etc). Dit certificaat is daarom een flinke investering.

IPMA-B en -A certificaten worden zelden gehaald omdat dit flinke investeringen zijn.

Naast de IPMA niveaus is er tegenwoordig ook een IPMA PMO certificering. Tijdens een IPMA PMO cursus leer je niet alleen theorie, maar kijk je ook naar je eigen huidige functioneren. Je kijkt naar hoe bepaalde PMO processen worden opgezet en beheerd en hoe je management teams het beste van informatie kan voorzien. Dit certificaat is te behalen voor ervaren maar ook voor beginnende PMO’ers en is interessant voor iedereen die van PMO zijn carrière wil maken. Als je wilt reageren op een PMO vacature in Nederland is dit een erg handig certificaat om te hebben.

Kortom: neem IPMA zeker mee in je overweging als je een PMO certificering wilt gaan halen. Weten welk diploma het beste bij jou past? Laat een van onze consultants dan met je meedenken.

4. Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is een methodiek en framework waarmee bedrijven continue verbeteringen door kunnen voeren. Dit kan voor verschillende doelen zijn. Denk hierbij aan kostenverminderingen of lagere doorlooptijden. Over het algemeen ligt de focus op betere bedrijfsresultaten. Als je kleinere verbeter trajecten wil leiden, kan je beginnen met het yellow belt certificaat beginnen. Je bent je dan bewust van de Six Sigma principes. Daarna kun je verder groeien naar Green Belt en Black Belt en zelfs naar Master Black Belt. Je kunt dan advies geven aan andere bedrijven.

Wat je als PMO-medewerker aan een Lean Six Sigma diploma kunt hebben? Vooral als je als PMO’er in een operationele functie werkt kun je veel hebben aan deze opleidingen. Het verbeteren van processen is iets waar een PMO echt in uit kan blinken!

Lean Six Sigma is dus geen specifieke PMO opleiding maar kan zeker bijdragen aan een compleet PMO profiel. Ook als je graag een proces georiënteerde kant op wil, of je bijvoorbeeld wil focussen op change management, zou dit diploma een goede stap zijn.

5. Agile

Als je als PMO in een organisatie terecht komt die agile werkt, dan helpt het heel erg hier een (theoretische) achtergrond in te hebben.

Er zijn op internet veel verschillende Agile certificaten te vinden. De twee organisaties die internationaal erkend worden zijn scrum.org en de Scrum Alliance. Beide organisaties bieden Scrum Master courses aan. Bij de Scrum Alliance heet deze “Certified Scrum Master” en bij scrum.org “Professional Scrum Master”.  Allebei kennen ze 3 niveau’s. Naast de scrum master certificaten kun je ook Product Owner cursussen doen, maar deze zullen als PMO opleiding iets minder relevant zijn.

Wat precies onder de verantwoordelijkheden van een PMO valt in een agile werk omgeving is lastig te zeggen. Grote organisaties ondergaan op dit moment transformaties en onder andere de PMO rol wordt goed onder de loep genomen. De basis werkzaamheden zullen waarschijnlijk niet zo snel veranderen, maar de manier waarop kan wel degelijk anders zijn. Projecten worden anders gerund, dus de Project Management Office zal ook anders ingericht moeten zijn.

Belangrijkste PMO certificaten projectbeheersing essentium
PMO certificaten kunnen je helpen om jouw droombaan te scoren!

Hoe haal je zo’n Project Management Office certificering?

Je kunt natuurlijk zelf de stap nemen om een Project Management Office opleiding of certificaat te behalen. Maar soms zijn er ook mogelijkheden om deze gefinancierd te krijgen. Daarnaast kun je kiezen uit vele opties wat betreft studievorm.

Wie betaalt een PMO opleiding?

Als je besluit zelf een PMO certificaat te behalen, moet je deze zelf betalen. Het grote voordeel is dat er geen druk ligt op wanneer je de opleiding doet en voor het examen gaat. Deze optie is vooral interessant voor ZZP’ers en mensen die vanuit hun eigen BV werken. In dat geval zijn de opleiding en trainingskosten vaak (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar.

Voor mensen die bij een partij in dienst zijn, als PMO gedetacheerd worden of via een ander dienstverband als PMO’er werkzaam zijn, zijn er vaak opleidingsbudgetten beschikbaar. Deze kunnen bijvoorbeeld worden opgebouwd over de tijd heen, of er is een bepaald budget per jaar beschikbaar. Het halen van een PMO certificering is een goede besteding van zo’n budget!

Structuur van de opleiding en examen

In beide gevallen bestaat het halen van een PMO of Project Management certificaat meestal uit een stuk zelfstudie, een of meer cursusdagen en een examen. Voor de meer geavanceerde niveaus is er soms ook een bewijs van praktijkervaring vereist.

De cursussen kun je vaak bij verschillende partijen (over de hele wereld) doen. Als je bij een bedrijf in dienst bent, zijn er vaak vaste partners die trainingen verzorgen. Als je besluit om een van de certificaten zelfstandig te gaan halen is het zeker aan te raden een (prijs) vergelijking te doen. De cursussen kunnen flink verschillen in prijs en kwaliteit.

Het examen kan meestal op een door jou gekozen moment, maar soms zijn er ook vaste examen dagen. Het examen is soms online en soms moet je naar een fysieke locatie, dit ligt helemaal aan het type certificaat dat je wilt halen.

Andere PMO certificaten en opleidingen

Naast de 5 hierboven genoemde certificeringen, zijn er nog veel meer (internationale) opleidingen en certificaten te halen die jouw (theoretische) kennis van het Project Management vak kunnen laten zien. Afhankelijk van het bedrijf waarvoor je wilt gaat werken of de locatie, kunnen bepaalde opleidingen en certificeringen handig zijn om te hebben. Over het algemeen zijn de verschillende certificeringen opleidingen complementair en kunnen bijdragen aan jouw ontwikkeling als Project Management Officer professional.

PMP

In Europa, Australië en het Verenigd Koninkrijk ligt de voorkeur van de meeste bedrijven bij PRINCE2. Maar in de USA is het PMP (Project Management Professional) certificaat weer belangrijker. Dit is een certificaat wat behaald wordt bij de non-profit PMI (Project Management Insititute). Een van de meest bekende standaarden binnen het PMP-certificaat is PMBOK. Het grote verschil tussen het PMP certificaat en PRINCE2 is dat PRINCE2 een methodologie is die zegt wat je hoe en wanneer moet doen. PMP en de PMBOK-guide leggen uit wat je moet weten en wat de best practices zijn.

AIPMO

AIPMO is de Association of International Project Management Officers en is in 2015 opgericht in Zurich. AIPMO heeft 3 PMO certificaten. IPMO-F (Foundation), IPMO-P (Practitioner) en IPMO-E (Expert). Daarnaast zijn ook er ook nog specialist en master certificaten te halen in bijvoorbeeld riskmanagement en decision management.

BSC Programme and Project Support

BSC is een non-profit organisatie met als focus het promoten van de educatie rondom IT. Er zijn 68.000 mensen aangesloten bij deze organisatie en er zijn al 250.000 certificaten behaald. Voor PMO’ers zijn de Programme and Project support Office certificaten interessant.

PMO cursussen

Naast officieel certificaten kun je ook PMO-cursussen en opleidingen volgen. Bijvoorbeeld bij het PMO institute kan je een 3 daagse PMO cursus volgen. Ook bij de NCOI kan je een cursus PMO foundation volgen en bij het ITMG een 3 daagse opleiding tot PMO.

 

Klaar voor de start?

Als je als PMO’er aan de slag wilt als PMO’er maar nog geen ervaring hebt, kan het starten met een cursus of certificaat zeker helpen. Maar je kunt ook starten bij een klant en intern ingewerkt worden. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden als PMO? Of ben jij een ervaren PMO met enkele PMO certificaten op zak? Neem dan nu contact op met een van onze consultants om te kijken of er voor jou een geschikte rol beschikbaar is.

 

Gerelateerde Artikelen